Vad är en bra bild?

För en tid sedan fick jag ett mejl från ett litet företag som undrade om jag kunde ge dem feedback på deras hemsidebilder. De ställde också den breda frågan ”Vad tycker du är en bra bild?”. Det är en ganska svår fråga att besvara, och just därför intressant. Jag skriver här en mycket kort sammanfattning av de viktigaste bitarna i hur man skulle kunna definiera en bra bild.

En bra bild i min mening är en bild som fyller sin funktion. Bildens funktion beror i första hand på genre, men även på forum och den specifika bildskaparens intentioner. Att bilden uppfyller grundläggande teknisk kvalitet är ensjälvklarhet även om det finns undantag där innehållet i bilden är viktigare än den tekniska framställningen. Jag tänker då främst på dokumentära bilder.

För att gå vidare med ämnet ”en bra bild” vill jag börja med genre. Det säger sig ju själv att en bra produktbild förmodligen inte är särskilt lik ett bra konstfoto. En riktigt bra bild passar i sin genre samtidigt som den sticker ut i sin genre. Man måste också ta hänsyn till forumet för att kunna göra ett antagande om hur stort intresse målgruppen/publiken har av att stanna upp och betrakta bilden; hur tydlig eller diffus den kan tillåtas att vara. En riktigt bra bild är tydlig i sitt budskap på kort tid, men tillför mervärde till den betraktare som tar sig tid att stanna upp en längre stund.

Sist men inte minst kommer vi till fotografiets personlighet vilken skapas av den specifika bildskaparens intentioner. Här skapas bildens essens, budskap och uttryck. I det här skedet är det svårt att säga något allmängiltigt om vad som en bra bild. Det skulle väl i så fall vara det klassiska uttrycket att en bra bild skapar känslor och tankar. En riktigt bra bild skapar precis de känslor och tankar som bildskaparen har tänkt sig. Dock är alla betraktare olika och associerar olika vilket skapar olika relationer till samma bild.Fotograf Malmö, Emma Ingolf

Det här är en av mina egna favoritbilder av de jag själv har tagit. En anledning är min automatiskt personliga relation till bilden då modellen är min lillasyster. Om andra betraktare skulle definiera detta som en bra bild beror på hur de i sin tur associerar kring innehållet i bilden. 

Relaterade artiklar

  • Ojoj, nu var det längesedan jag var inne och skrev här på min blogg. Det som har hänt sedan jag skrev sist är några fotograferingar, bland annat en fotografering för Grön Flagg (Stiftelsen Håll Sverige Rent) som var väldigt rolig. Återkommer med bilder när de har gjort sitt urval. Jag…
  • För ett par veckor sedan fotograferade jag folkpartisten Marcus Grundén som behövde bilder till sin valkampanj 2010. Det var något som var helt nytt för mig. Spännande att försöka få till balansen mellan det seriösa uttrycket samtidigt som Marcus personlighet ska träda fram. Läs mer om Marcus på http://www.marcusgrunden.se/
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  • Har du en fråga?